Kesäreportterin palsta

Kesäreportteri Laurin palsta


Koronavirus vaikuttaakin vielä vahvasti arkeen ja kaikenlaisten tapahtumien ja leirien järjestämisiin, pystyttiin heti kesäloman alkuun järjestämään lapsille kepparileirit eli keppihevosleirit. Tämän leirin mahdollisti ja järjesti Vesilahden-Tottijärven 4H ry. Leirejä ohjasivat lempääläiset ja vesilahtelaiset nuoret. Leirille osallistuivat 6-10-vuotiaat tytöt.

Leireillä on siis tarkoitus järjestää lapsille kivaa ohjattua tekemistä kesälle ja antaa mahdollisuus harrastaa estekeppihevosratsastusta reippaasti samalla ulkoillen. Nämä leirit mahdollistavat ohjaajille mukavan kesätyön, josta he saavat omalla työllä ansaitsemaansa rahaa. Useimmille 4H:n mahdollistama kesätyö oli heille ensimmäinen palkkatyö.

Leiri alkoi mukavasti heti koulujen päätyttyä maanantaina 1.6 ja päättyi saman viikon perjantaina 5.6. Leirit pidettiin Vesilahdessa Vesilahden koulun tekonurmikentällä sekä samaan aikaan Lempäälässä Keskuskentällä. Leirit pidettiin päivittäin klo 9.30-14.30 eli viiden tunnin ajan. Ruokailu sujui omin eväin aina puolen päivän aikaan. Leirien päätarkoituksena oli tietenkin omilla keppihevosilla ratsastaminen! Ohjaajat kasasivat noin kymmenen esteen radan leirin aluksi ja sitä myös muutettiin viikon mittaan, että saatiin sopivasti vaihtelua hyppimiseen. Leirillä tehtiin myös paljon muuta puuhaa, kuten leikittiin erilaisia leikkejä ja pidettiin esityksiä.

Rajoituksiakin leireille jouduttiin asettamaan, jotta ne pystyttiin järjestämään turvallisesti koronaepidemiasta huolimatta. Näitä rajoituksia olivat esimerkiksi turvaväli ja käsienpesu todella usein. Vaikka lapsia oli monta, onnistuivat ohjaajat pitämään leirin kivana kaikille. Sää oli leiriviikolla loistava, auringosta ja lämpimästä ilmasta saatiin nauttia päivittäin.


Keppihevosen voi tehdä itse tai sen voi myös ostaa kaupasta. Yleensä keppihevonen koostuu puisesta harjan varresta, jonka päässä on kankaasta tehty hevosen pää. Suomessa keppihevosharrastus on saanut suurta suosiota ja harrastajia on arvioitu olevan n. 10 000.

Keppihevosleikeistä alkoi 1900-luvun lopulla muodostumaan oikea harrastus. Nyt on jo olemassa virallinen keppihevosyhdistyskin nimeltään Suomen Keppihevosharrastajat ry. Joka vuosi tämä yhdistys järjestääkin keppihevosten este- ja kouluratsastuksen mestaruuskilpailut. 


Kesäreportteri Lauri vieraili leireillä